söndag 30 september 2012

Bloggfråga v. 39 - Den ovillige fundamentalisten

De mönster jag tycker är alldra tydligast är språket i boken. Författaren varierar mellan nutid och dåtid, det märks framförallt i språket han använder. I nutiden är han väldigt artig och formell, språket känns gammaldags. Men när man läser om dåtiden är språket avslappnat och det är mer normalt. Jag både gillar och ogillar de. De gör att läsaren har lätt att avgöra vilken sorts "tid" det är. Men annars tycker jag att de kändes lite overkligt att en ung person skulle prata som en gammal gubbe.

På svenska lektionen hakade min grupp på Johans tanke om att namnen i boken skulle ha en dold mening. Vi kom fram till att kanske var Erica en symbol av Amerika, innan och efter 11 september. Erica sörjde döda Chris, en person i boken som också skulle kunna ses som en tid som hade varit, en tid innan själva attacken. Vi googlade lite och Chris skulle kunna ha en koppling till Kristus, som är tro och hopp om att kanske få tillbaka något. Författarens chef Jim, kan också ha en djupare mening. Namnet Jim härstammar från hebreiska och betyder ungefär beskyddare. Vilket passar bra in eftersom att Jim var som en sorts beskyddare och räddare åt Changez som genomgick många förändringar.

Det var väldigt intressant att tänka att det låg något dolt bakom det som faktiskt stod i boken.

1 kommentar:

  1. Visst är det spännande när man börjar plocka med möjliga mönster "under ytan"... Att författare ofta arbetar mycket medvetet med just namn kan vara värt att tänka på!

    SvaraRadera